parodontologie

Tratamentul gingiilor inflamate

 

 

Bolile parodontale sunt afecțiuni ale gingiei și osului alveolar precum și ale ligamentelor ce susțin dintele în alveolă. Ele sunt cauzate în principal de placa bacteriană, care determină inflamația parodonțiului marginal. Acumularea plăcii bacteriene pe dinți și la nivelul gingiei se datorează unei igiene necorespunzatoare. Ca răspuns la agresiunea bacteriană, organismul sintetizează anumite substanțe care determină inflamația gingiilor. Realizarea unei igiene dentare optime prin periajul dentar și utilizarea aței dentare sunt acțiuni care contribuie la menținerea sănătății dinților și a suportului parodontal. Chiar dacă igiena este una corespunzătoare, tartrul dentar nu poate fi înlăturat prin periajul zilnic, astfel fiind necesară igienizarea profesională de către medicul dentist. Igienizarea profesională include detartrajul, periajul profesional și airflowul, manopere ce trebuie realizate o dată la fiecare 6 luni.

Semne și simptome

În lipsa unei atitudini sanogene corespunzătoare se poate instala boala parodontală.

 În faza incipientă, afecțiunea parodontală poartă numele de gingivită și este reversibilă prin tratament adecvat și menținerea unei igiene riguroase. Netratată, gingivita poate duce la parodontopatie (parodontoză), afecțiune ce se remarcă prin retracții gingivale, expunerea rădăcinilor dentare, mobilitate dentară, resorbție osoasă și în final poate duce la pierderea dinților de pe arcadă.

Semnele și simptomele bolii parodontale:

        Inflamația gingiilor, culoare roșie, posibilă sângerare la periaj sau masticație

        Halenă – respirație urât mirositoare

        Retracții gingivale

        Mobilitate dentară

      Pierderea dinților

Detartrajul este procedura profilactică prin care sunt îndepărtate tartrul dentar, depozitele de placă bacteriană și colorațiile extrinseci de pe suprafețele dentare. Acestea sunt realizate cu ajutorul piesei de profilaxie și a ansei cu ultrasunete – frecvența de oscilație a ansei determină fragmentarea blocurilor de tartru și curățarea minuțioasă a tuturor suprafețelor.

Periajul dentar continuă procesul de igienizare, îndepartând placa bacteriană și colorațiile dentare.

Airflowul este ultima procedură în cadrul igienizării profesionale care utilizează un dispozitiv pe bază de jet de apă, aer și particule de bicarbonat de sodiu. Prin intermediul jetului sub presiune sunt îndepărtate eficient colorațiile dentare și depozitele de placă bacteriană localizate în zone inaccesibile instrumentarului uzual.

Dr. Grigorescu Virginia

Stomatologie generală

4
Dr. Lascăr Ileana

Stomatologie generală

3
Bolile parodontale
  • Chiuretaj parodontal în câmp deschis /hemiarcadă 660 LEI
  • Chiuretaj parodontal în câmp închis /hemiarcadă 550 LEI
  • Tratament retracție gingivală 1 dinte 660 LEI
  • Imobilizare fibră de sticlă / dinte 50 LEI
  • Pachet igienizare profesională (detartraj+periaj profesional+airflow) – ambele arcade 350 LEI