Pedodonție

Tratamentul afecțiunilor dentare la copii

Pedodonția este o ramură a stomatologiei care se ocupă cu tratamentele dinților copiilor. Dinții temporari (de lapte) au un rol foarte important, sănătatea lor contribuind la prevenirea unor complicații în erupția dinților permanenți, precum înghesuirile dentare sau modificări de structură, apariția cariilor la nivelul lor.

Ținând cont de aceste aspecte, prevenția și tratamentul precoce al afecțiunilor dentare devin extrem de importante, de ele depinzând sănătatea dentară a viitorilor adulți.

Dinții temporari

Dinții temporari, cunoscuți și sub denumirea de dinți de lapte, sunt dinții inițiali ai copilăriei. Procesul de erupție al acestora se realizează în etape începând cu vârsta de 6 luni și terminându-se în jurul vârstei de 2 ani și jumătate. Dentiția temporară însumează 20 de dinți: 4 incisivi centrali, 4 incisivi laterali, 4 canini, 8 molari. Schimbarea dinților de lapte marchează începutul dentiției mixte, și anume în jurul vârstei de 6 ani.

Dr. Grigorescu Virginia

Stomatologie generală

4
Dr. Lascăr Ileana

Stomatologie generală

3
Tipuri de tratamente pentru copii

Sigilările dentare

Molarii prezintă un relief cu fosete și șanțuri, locuri în care se acumulează placă bacteriană și alimente, factori care determină dezvoltarea cariei dentare. Fiind dificil de igienizat aceste zone, nu se pot îndepărta în totalitate depozitele rămase, de aceea ca metodă de prevenire a cariei se poate recurge la sigilarea dentară. Acest procedeu presupune deretentivizarea zonei prin aplicarea unui „sigilant” în șanțurile respective, fiind considerat o metodă sigură de profilaxie primară la copii.

Tratamentul cariei dentare

Prevenția cariei sau tratamentul său în stadii incipiente este foarte important în perspectiva menținerii dintelui pe arcadă. Tratamentul afecțiunii constă în curățarea suprafeței cariate și refacerea suprafeței dentare prin intermediul unei obturații coronare (plombă), asigurându-se astfel sănătatea dintelui pe termen lung.

Fluorizare

Fluorizarea dentară este procedura stomatologică prin care se previne apariția cariilor dentare și a sensibilității dentare.
  • Sigilare dinte permanent 100 LEI
  • Obturație dinți temporari cu glassionomer 1 suprafață 110 LEI
  • Obturație dinți temporari compozit 1 suprafață 110 LEI
  • Fluorizare MI Paste 95 LEI
  • Extracție dinți temporari cu anestezie 100 LEI